Magazín

Opomíjené nástrahy

Současní rybáři zpracovaní agresivním marketingem jsou ochotni utratit za nástrahy tisíce. Zapomínají přitom na klasické nástrahy otestované mnohaletými rybářskými zkušenostmi. Vraťme se do dob minulých a připomeňme si některé nástrahy, které už […]

Současní rybáři zpracovaní agresivním marketingem jsou ochotni utratit za nástrahy tisíce. Zapomínají přitom na klasické nástrahy otestované mnohaletými rybářskými zkušenostmi.

Vraťme se do dob minulých a připomeňme si některé nástrahy, které už pro mnohé patří do kategorie „zapomenutých“. Uvidíte, že se obejdete i bez drahých boilies. I když existují nadšenci, kteří si je dokáží uvařit i doma svépomocí.

Brambory

Vařené jsou zaručenou nástrahou na kapra. Účinné jsou i na plotice, jelce a cejny. Hodí se každý druh brambor,nejlepší jsou ovšem moučnější druhy, které se po uvaření nerozpadnou. Brambory vařte tak dlouho, až jimi projde špejle bez hrotu. Malé brambory lze oloupat a použít je celé. Brambor dobře drží na háčku a lze nahazovat i na delší vzdálenosti.

Kroupy

Jsou osvědčenou nástrahou především na cejny, ale i plotice a jiné kaprovité ryby. Kroupy musíte vařit velmi pomalu, aby se nerozvařily na kaši. Při vaření stále přilévejte vroucí vodu.

Po uvaření a scezení je vhodné rozprostřít je do tenké vrstvy, abychom urychlili oschnutí. Na háček se napichují dvě až tři kroupy, přičemž jedna z nich je napíchnutá na hrotu háčku.

Houska

Lze použít čerstvou nebo napařenou. Čerstvá houska poslouží jako nástraha, když ze střídy uděláte kuličky, které napíchnete na háček. Tato nástraha na háčku ale dlouho nevydrží a je potřeba ji neustále vyměňovat, zpravidla už po několika minutách.

Starší housky a rohlíky se napařují. Rohlíky či housku nakrájíte na polovinu a vložíte na pařák do hrnce. Napařování trvá kolem deseti minut. Poté se pěchuje napařené pečivo mezi dvěma kuchyňskými prkýnky. Je to velmi dobrá nástraha na všechny druhy bílých ryb.

Chléb

Většinou se připravuje ve formě kostiček. Tvrdší chleba na háčku lépe drží. Na háček jej napíchnete od kůrky, háček zatáhněte do chleba. Loví se na něj nejčastěji kapr a amur, zpravidla způsobem na „mlaskačku“.

Těstoviny

Patří mezi často používané nástrahy. Nejoblíbenější jsou kolínka. Vařte je dle návodu na sáčku a potom prolejte studenou vodou, aby se od sebe jednotlivé kousky dobře separovaly. Kolínka se zpravidla prosypávají strouhankou. Můžete je také barvit potravinářskou barvou, nejčastěji nažluto nebo na červeno a samozřejmě obohatit různými posilovači chuti.

Sýr

Používá se obvykle na parmu a jelce. Na nástrahy se všechny druhy sýrů nehodí. Sýr musí být tuhý, aby se na háčku udržel. Používejte kostičky o hraně 1,5 cm, měkčí sýry se tvarují do kuliček.

Více na:hobby.idnes.cz



Přečteno: 629x
1 Hvězdička2 Hvězdičky3 Hvězdičky4 Hvězdičky5 Hvězdiček (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

Vaše komentáře