Magazín

Univerzita dostala licenci na získávání jeseteří pochoutky

Vodňanská Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity získala jako první v Česku licenci na výrobu pravého kaviáru. Jikry získává ze živého jesetera. Tím pádem ryba kaviáry může produkovat několikrát, […]

Vodňanská Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity získala jako první v Česku licenci na výrobu pravého kaviáru. Jikry získává ze živého jesetera. Tím pádem ryba kaviáry může produkovat několikrát, a ne jen jednou po jejím zabití.

„S jesetery jsme začali pracovat před více než 15 lety. Zpočátku studia jsme se snažili první druhy jeseterů v našich podmínkách rozmnožit a vytvořit základ pro další práci. Prostě abychom měli co studovat, protože dostupnost jeseterů u nás i v okolních státech nebyla nejjednodušší,“ uvedl Marek Rodina z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech.

Získávání kaviáru podle něj přišlo na řadu až po čase jako vedlejší produkt. Ve Vodňanech ale nechtěli kvůli tomu cenné ryby zabíjet. „Pokusili jsme se proto vyvinout novou technologii. Dnes jsme schopni získávat opakovaně nejenom kaviár, ale alternativně i další potomstvo,“ uvedl.

Více na : ihned.cz                                                        foto: lidovky.cz



Přečteno: 180x
1 Hvězdička2 Hvězdičky3 Hvězdičky4 Hvězdičky5 Hvězdiček (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

Vaše komentáře